Sustainability in the Chain, an Exploration in the Agro-industrial Sector of Nayarit
Keywords:
value chain, sustainability, practices, perceptionAbstract
Sustainability has gained growing interest in the sectors and is reflected in the implementation of environmentally friendly strategies. The objective of the research was to know the perception of the agro-industrial sector of the state of Nayarit in the implementation of sustainable practices in its chain.
Through qualitative methodology, a bibliographic approach was made in digital sources, to know the national and international perspective. For the regional perspective, a 12-item instrument was applied, validated with Cronbach’s alpha, under a non-probabilistic sampling. Perception frequencies were obtained in the different items, areas of opportunity and correlation of variables. In conclusion, the Agroindustry sector considers it decisively important to operate under sustainable schemes, work in regional agreements and integrate the key actors to potentiate said practices. As continuity, the feasibility of developing a regional
guide on sustainable practices will be evaluated.
Downloads
References
Angulo, L. V., De Souza, V., Augustus, R., & Matta, F. (2018). Caracterización de subproductos agroindustriales: naranja y maracuyá. Ingeniería y Región, 20, 59–66. Recuperado de: https://doi.org/10.25054/22161325.1916.
Ávila, A., & Albuquerque, J. (2018). Impactos socioambientales del cultivo de la palma africana: los casos mexicano y brasileño. Economía y Sociedad, 23(53), 62–83. Recuperado de: https://doi.org/10.15359/eys.23-53.4
Cortés, E. A. (2004). Sector agropecuario y desarrollo rural: Una mirada integral. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia. En línea. Recuperado de: http://www.bdigital.unal.edu.co/10434/1/3517413.2004.Parte1.pdf
Cortes, H. y Peña, J. (2015). De la sostenibilidad a la sustentabilidad. Modelo de desarrollo sustentable para su implementación en políticas y proyectos. Revista EAN, (78), 40-55. Recuperado de: http://www.scielo.org.co/pdf/ean/n78/n78a04.pdf
Hernández, A., González, H. y Tamez, G. (2016). Desarrollo sustentable, de la teoría a la práctica. Primera edición. Ediciones DeLaurel. Monterrey, México. Recuperado de: http://eprints.uanl.mx/10921/1/LIBRO%20DESARROLLO%20SUSTENTABLE%20DE%20LA%20TEOR%C3%8DA%20A%20LA%20PR%C3%81CTICA.pdf
Hernández, S., Fernández, C. y Baptista, P. (2014). Metodología de la Investigación. McGraw-Hill. https://www.uca.ac.cr/wp-content/uploads/2017/10/Investigacion.pdf
IMCO (2021). Índice estatal de competitividad. Recuperado de: https://imco.org.mx/resultados-del-indice-decompetitividad-estatal-ice-2021/
López, O. (2019). Plan Nacional de Desarrollo (PND 2019-2024). Recuperado de: https://lopezobrador.org.mx/wp-content/uploads/2019/05/PLAN-NACIONAL-DE-DESARROLLO-2019-2024.pdf
ONU (2019), Organización de las Naciones Unidas, Acuerdo de París, cambio climático. Recuperado de: https://www.un.org/es/climatechange/paris-agreement#:~:text=El%20Acuerdo%20de%20Par%C3%ADs%20brinda,un%20ciclo%20de%20cinco%20a%C3%B1os
Otálora-Orrego, D., & Martin G., D. A. (2020). Técnicas emergentes de extracción de β-caroteno para la valorización de subproductos agroindustriales de la zanahoria (Daucus carota L.): una revisión. Informador Técnico, 85(1), 83–106. https://doi.org/10.23850/22565035.2857
Pacto Mundial de la ONU y Negocio para Responsabilidad Social (2010). Sustentabilidad de la cadena de suministro: Una guía práctica para la mejora continua. Recuperado de: https://www.pactomundial.org/2021/02/guia-para-la-gestion-responsable-de-la-cadena-de-suministro-en-busca-del-negocio-sostenible-dentro-y-fuera-de-los-muros-de-la-empresa/
PED (2017-2021). Plan Estatal de Nayarit. Recuperado de: https://www.nayarit.gob.mx/plan-estatal
Porter, M. (1985). Ventaja Competitiva: Creación y Sostenimiento de un Desempeño Superior. Consultado el 13 de febrero de 2016, Recuperado de:https://upaep.blackboard.com/bbcswebdav/pid-6785204-dtcontent-rid-16733989_2/courses/16_110_ITI561_02/Lectura%20de%20Ventaja%20Competitiva%20-%20MPVC.pdf
Reyes, M. A. C., González, J. A. J., & Ojeda, M. H. L. (2017). La cadena de valor de trigo a harina y panificación: una visión desde México. Cadenas de valor y sostenibilidad en Latinoamérica, 119.
Rizo, M., Vuelta D., Lorenzo A. (Abril-Junio, 2017). Agricultura, desarrollo sostenible, medioambiente, saber campesino y universidad. Ciencia en su PC, No. (2), 106-120. Universidad de Oriente. Santiago de Cuba, Cuba. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/1813/181351615008.pdf
Rodríguez, M. (2017). Sistemas de negocios agroindustriales en un contexto global en pequeñas y medianas empresas de Colombia y México. Brújula Digital, 2(1), 123-132. Recuperado de http://revistas.curnvirtual.edu.co/index.php/brujula/article/view/1232
Sachs, W. (2002). Globalización y sustentabilidad. Uruguay. Recuperado de: www.worldsummit2002.org
Santos, Y. L. (2019). La administración de la cadena de suministro sustentable y las pequeñas y medianas empresas de economías emergentes: caso México/The Sustainable Supply Chain Management and the Small and medium-sized enterprises of emerging economies: The case of Mexico. RICEA Revista Iberoamericana de Contaduría, Economía y Administración, 8(15), 54-81.
Vega, B. (2021). Nayarit con alto potencial para desarrollar sector agroindustrial: Canacintra. Recuperado de: https://www.eloccidental.com.mx/local/nayarit-nayarit-con-alto-potencial-para-desarrollar-sectoragroindustrial-canacintra-6390947.html
Wu, L., Yue, X., Jin, A., & Yen, D. C. (2016). Smart supply chain management: A review and implications for future research. International Journal of Logistics Management, 27(2), 395-417. https://doi.org/10.1108/IJLM-02-2014-0035
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Daniela Berenice Curiel Espinoza, Maria Guadalupe Velarde, Jorge Eduardo Gómez, Jorge Eduardo Gómez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.