Impact of Covid-19 on the Organizational Culture of the Food and Beverage Sector
Keywords:
Pandemic, Covid-19, Food and beverages, Organizational cultureAbstract
In the face of the COVID-19 pandemic, important changes were experienced in Mexico at the national level and in the different sectors, the food and beverage industry was one of them; at the beginning of the pandemic, it was strongly affected by the various measures adopted by the health authorities, which included the total closure of the establishment to prevent the spread of the virus. With time, in the face of a better scenario in the face of the disease and the need for economic reactivation and the application of health measures in the sector, companies began to see improvement. This study arises from the need to identify the organizational culture of the food and beverage sector through the signs of illness and health that were caused by the Covid-19 pandemic. The study was carried out on 352 companies in the State of Guanajuato.
Downloads
References
Akhmedova, A., Caldart, A. y Gifra, J. (2021). La crisis de la COVID-19 en el sector de alimentación y bebidas. Impacto y futuro. IESE Business School University of Navarra. ttps://media.iese.edu/research/pdfs/ST-0608
Antón-Eguía Ortega, P. B., Barquilla García, A., Morán Bayón, Á., Olmo Quintana, V., Ruíz García, A., Segura Fragoso, A. y Serrano-Cumplido, A. (2020). COVID-19. La historia se repite y seguimos tropezando con la misma piedra. Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria. Recuperado en https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1138359320302008?via%3Dihub
Banco de México. (2021). Efectos de la pandemia de COVID-19 sobre el turismo y sus implicaciones en la actividad económica regional. Banco de México. https://www.banxico.org.mx/publicacionesy-prensa/reportes-sobre-las-economias-regionales/recuadros/%7BD4778592-D181-F82B-DF53-958D1E9A32D6%7D.pdf
Echeverria, M. (2020). El impacto del Covid-19 en la industria alimentaria. The Food Tech. https://thefoodtech.com/tendencias-de-consumo/el-impacto-del-covid-19-en-la-industria-alimentaria/
FAO. (2019). Preguntas frecuentes: Pandemia del COVID-19, su impacto en la alimentación y la agricultura. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://www.fao.org/2019-ncov/q-and-a/impact-on-food-and-agriculture/es/
Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas. (2020). Impacto de la crisis del COVID-19 en la industria de alimentación y bebidas española. Federación Española de Industrias de Alimentación y Bebidas. https://fifiab.es/es/archivos/documentos/Impacto_COVID_industria_alimentaci%C3%B3n_bebidas.PDF
Ferrer, G. (2020). Pandemia por COVID-19: el mayor reto de la historia del intensivismo. El Sevier.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0210569120301017?via%3Dihub
Gao, G., G. Hayden, F., Wang, C. y W. Horby, P. (2020). A novel coronavirus outbreak of global health concern. The Lancet. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673620301859
Gobierno de México. (2022). Todo sobre el COVID-19. Gobierno de México. https://coronavirus.gob.mx /
Guzmán Aguilar, F. (2021). Covid-19: A un año del paciente cero en México. Gaceta UNAM. https://www.gaceta.unam.mx/covid-19-a-un-ano-del-paciente-cero-en-mexico/
Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2021). Conociendo la industria restaurantera. https://www.inegi.org.mx/app/biblioteca/fificha.html?upc=889463903369
Konfifio. (2020). El deterioro de la industria restaurantera ante el COVID-19. Konfifio.mx. https://s3-us-west-2.amazonaws.com/konfifio-blog/wp-content/uploads/2020/04/16122327/Konfifio_Efectos_del_Coronavirus_Industria_Restaurantera.pdf
Leporati Néron, M. (2020). COVID 19 en la industria alimentaria: de la crisis a la nueva realidad. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. https://blog.iica.int/blog/covid19-en-industria-alimentaria-crisis-nueva-realidad
Martínez A. Impacto de la COVID-19 en la producción, empleo y digitalización de empresas en Guanajuato: una primera aproximación. Nova scientia. (13)(spe) 2021. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-07052021000300201&script=sci_arttext&tlng=es
Vargas, C. (2010). Administración 10 Robbins Coulter. Administración. slideshare.net
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Angélica Josefina Pérez Flores, Karina Nayeli García Ramírez, Karla Monserrat Álvarez Reyes
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.